Министри се събраха на заседание в Свищов » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Министри се събраха на заседание в Свищов

Акценти

  • Масово хората в засегнатите райони нямат застраховки на имуществото и селскостопанските си култури

Пороите са причинили заблатяване на стопанствата.

Заради градушките и пороите паднали вчера в Свищов, днес на заседание трябва да бъдат обсъдени нанесените щети в района. На него трябва да присъстват кметът на общината Генчо Генчев, министрите на вътрешните работи и на земеделието – Младен Маринов и Десислава Танева, както и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност“ главен комисар Николай Николов.

Силно засегнати от природните бедствия са много имоти в свищовските села Морава, Вардим, Драгомирово, Овча могила, Царевец и Деляновци. Градушките и пороите са причинили наводнения в много къщи и са унищожили посевите. Изровени са пътните настилки, отново беше прекъсната и железопътната линия между Левски и Свищов.

Пристигналите на мястото министри ще направят оглед на земеделските стопанства, защото от обилните валежи всички те са заблатени.

За пореден път е пострадало и село Морава, където на 16 май порой нанесе много щети.

Масово хората в засегнатите райони нямат застраховки на имуществото и селскостопанските си култури. Наводнени са и личните стопанства, където напълно са унищожени посевите. Хората не си спомнят подобно бедствие за последните 40 години.

Предстои комисиите да започнат да оценяват щетите, за да се определи каква по размер помощ и на кого следва да бъде осигурена. Доброволци, пожарникари и представители на земеделските кооперации продължават да разчистват пътищата.

Свищовските села за втори път в рамките на четири дни бяха засегнати от природни бедствия. Ще бъде необходимо повече време, за да се възстановят щетите и хората да се върнат към нормалния си ритъм на живот.

 

Сродни публикации