МЗХ предприема стъпки за улесняване на достъпа на малките производители до пазара » Съвети в земеделието

април 22, 2024

МЗХ предприема стъпки за улесняване на достъпа на малките производители до пазара

Министерството на земеделието и храните ще създаде работна група, която да анализира нормативната уредба, свързана с малките земеделски производители. Това стана ясно по време на кръгла маса  на тема: „Достъпът до пазара – необходимо условие за развитие на малкото фермерство в България“, която се проведе в МЗХ. „Необходимо е да разработим работеща регулация и контрол, така че да насърчим повече малки производители да излязат на светло, а потребителите да бъдат сигурни, че консумират здравословна храна“, заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на форума. Той посочи, че търсената устойчивост в сектора може да бъде постигната чрез съвместната работа между всички заинтересовани страни.

Заместник-министър Бракалова уточни, че този диалог ще допринесе за ефективна промяна на нормативната уредба, така че тя да работи в полза на всички. „Трябва максимално да скъсим разстоянието между производителите и потребителите, защото в момента от ситуацията се възползват предимно посредници.  Това води до нелоялна конкуренция и по-високи цени на продуктите“, подчерта зам.-министър Бракалова.

Участниците в дискусията се разбраха да се инициират промени в Наредба 26, да се осигурят адекватни  за малките производители условия за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони  и да се създадат условия за стимулиране на късите вериги на доставки. Ангажимент на местната власт ще бъде съдействие за организиране на временни, сезонни и постоянни пазари на подходящи места.

В дискусията участваха представители на МЗХ, БАБХ, Националното сдружение на общините, Националната агенция по приходите и браншови организации.

 

За автора

Сродни публикации