МЗХ иска допълнителни средства за борба с градушките » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

МЗХ иска допълнителни средства за борба с градушките

Министерството на земеделието и храните иска допълнителни 2 млн. лв. за борба с градушките. Това става ясно от публикуван проект на постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителните разходи по бюджета на Министерството за 2014 година.

Видимите аномалии в климатичната обстановка на територията на България оказаха сериозни материални загуби на територията на страната. Не по-малки са пораженията и върху селското стопанство от градушки. Само през месец май са изразходвани около 200% повече противоградови ракети в сравнение със статистиката от предходни години, се казва в документа.

Посочва се, че в началото на юни са доставени нови количества, но те вече са изчерпани. Като се има предвид, че сезонът за борба с градушките е в самото си начало, същото предполага необходимост от дозареждане на противоградови ракети, са мотивите в искането.

За последните дни интензивните градови облаци, преминали над 14,6 млн. дка в защитаваната територия, са довели до изразходването на голямо количество от наличните противоградови ракети. Липсата на финансови средства за закупуване на противоградови ракети, недостигащи за нормалното завършване на активен сезон 2014 г., може да доведе до огромни загуби за милиони лева земеделска продукция, обясняват от МЗХ.

Изпълнителна агенция “Борба с градушките” защитава територия от 17 000 кв. км в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

 

За автора

Сродни публикации