МЗХГ разработва стратегия и два законопроекта, чиято цел е да подобрят контрола върху храните и качеството на живот » Съвети в земеделието

април 22, 2024

МЗХГ разработва стратегия и два законопроекта, чиято цел е да подобрят контрола върху храните и качеството на живот

Акценти

  • Според доц. д-р Янко Иванов възпитаването на здравословно хранене и повишаване качеството на храните следва да бъдат в един непрекъснат процес

МЗХГ разработва стратегия  и два законопроекта, целта на които е да подобрят контрола върху храните и качеството на живот.

Изготвя се Проект на Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата, както и два законопроекта – Закон за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

Целта на промените е да подобрят контрола върху храните и качеството на живот“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов на Годишна национална конференция. Тя е посветена на „Достъпа до добра храна“ в София.

Форумът се провежда под патронажа на МЗХГ. Той е част от кампания, която популяризира интереса от страна на обществото за предимствата и качествата на българските храни, които се консумират.

По думите на зам.-министър Иванов въпросът за храната и особено темата за здравословното хранене на децата, е изведена като приоритет и предизвикателство с ключова роля за здравето и развитието на младите хора.

Според него възпитаването на здравословно хранене и повишаване качеството на храните следва да бъдат в един непрекъснат процес.

„Министерството на земеделието, храните и горите прилага успешно вече 9 години схемите на ЕС „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Те целят подобряване на хранителните навици на децата и се прилага на територията на цялата страна. В тях са включени над 3 400 учебни заведения и повече от 470 000 деца. Това е инвестиция, която в бъдеще ще спомогне за намаляване на разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене“, каза още доц. Иванов.

Бюджетът по схема „Училищно мляко“ за учебната година 2018/2019 е над 15,813 млн. лв. От тях са изплатени 11 млн. лв.

Бюджетът по схема „Училищен плод“ за учебната година 2018/2019 е над 13,651 млн. лв., от които са изплатени близо 8,3 млн. лв, допълни още той.

 

За автора

Сродни публикации