МЗХГ предлага мярка за стимулиране изкупуването на черешите » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

МЗХГ предлага мярка за стимулиране изкупуването на черешите

Акценти

  • ЕК ще осигури подкрепа за производителите чрез компенсаторната мярка COVID-19

МЗХГ ще предложи мярка, която да стимулира операторите за изкупуване, заготовка и преработка на български череши.

Това заяви министър Танева по време на среща с производители и преработватели на череши в България, проведена чрез видеоконферентна връзка.

Тя допълни, че всички, които завишат изкупените количества от регистрирани земеделски производители и платят съответно продукцията, ще могат да получат подпомагане на тон.

„Заради пандемията COVID-19 се очаква натиск върху пазара и намаленото търсене. В тази ситуация е необходимо завишаване с около 30 % на изкупуване от операторите за заготовка за износ на прясна или консервирана череша“, уточни министър Танева.

Тя призова преработвателите да увеличат своите обеми за изкупуване, тъй като повечето от тях имат възможности за съхранение. Очаква се решението за тази подкрепа да бъде прието през тази седмица на заседание на УС на ДФЗ.

Към момента състоянието на насажденията от череши в страната е добро.

Очаква се добра реколта. Десислава Танева подчерта, че по време на извънредното положение е осигурено всичко необходимо за земеделския сектор. Тя допълни, че тазгодишната кампания по прибиране на реколтата от череши ще се проведе в условията на пандемия, въпреки че се очаква извънредното положение да бъде отменено утре с приемането на специално законодателство.

„В него всички мерки, които гарантират осигуряването на работна ръка и достъпът до полетата ще мине в законодателни промени. От своя страна БАБХ ще работи на пълен капацитет за контрол на всяко движение на черешите, като внос от трети страни и вътрешнообщностни доставки“, каза още министър Танева.

По време на срещата бе обсъдено и необходимостта от обезпечаване на работниците по време на прибиране на реколтата с маски, ръкавици и защитни облекла. Земеделският министър припомни, че по предложение на България, ЕК ще осигури подкрепа за производителите чрез компенсаторната мярка COVID-19.

„По нея ще се изплащат единствено и само направените разходи от стопаните заради пандемията. Към момента мярката се обсъжда на ниво Европейски парламент. Тя ще се предоставя на производителите по лесни за доказване критерии, които ще бъдат програмирани. До края на месец май се очаква да приключи и дебатът за тази мярка“, каза още Десислава Танева.

Прилагането на мярката ще бъде обсъдена с бранша.

 

За автора

Сродни публикации