МЗХГ изготви експортна стратегия за сектор „Плодове и зеленчуци“ » Съвети в земеделието

май 25, 2024

МЗХГ изготви експортна стратегия за сектор „Плодове и зеленчуци“

Акценти

  • През последните пет години, експортът при зеленчуците бележи тренд към увеличение

МЗХГ изготви експортна стратегия за сектор „Плодове и зеленчуци“.

Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов при официалното откриване на третото издание на Международната конференция „ИнтелиФреш 2020“.

Той допълни, че нейната основна цел е да се постигне преодоляване на съществуващия дисбаланс между износа и вноса.

„Това е стъпка за повишаване затвърждаването на съществуващите ни пазари и да ги разшири. По този начин ще се стимулира, както вътрешното производство, така и експортът на български плодове и зеленчуци“. Това каза още заместник-министър Маринов. Той поясни, че стратегията вече е представена пред браншовите организации. Към момента се очакват бележки и допълнителни текстове от тях, които да спомогнат за реализирането на тази идея.

„Нашата основна цел е земеделските производители да имат предвидимост на своите доходи и да бъдат конкурентноспособни, както на европейските, така и на международните пазари“, допълни Чавдар Маринов.

По думите му, през последните години брутната добавена стойност от аграрния сектор формира около 4-5% от икономиката на страната.

Той отбеляза, че през последните три години се отчита ръст при родното производство. То е обвързано с увеличаване на реколтираните площи. „През 2018 г. общото производство на плодове достига 229 хил. тона, а на зеленчуци – 841 хил. тона. През последните пет години, експортът при зеленчуците бележи тренд към увеличение. През 2018 г. той е 134 млн. щ.д. При вноса на зеленчуци увеличението е със значително по-слаби темпове. Сравнително добри конкурентни позиции на чуждите пазари имат бобовите зеленчуци, оранжерийните домати и краставици, а от 2018 г. и картофите“, каза заместник-министър Чавдар Маринов.

За същия период, при плодовете стойностният обем на износа от България също се увеличава за последните пет години. Ръстът достига почти 125 млн. щ.д. „В разглеждания петгодишен период не се наблюдава съществена промяна на внесените количества в обеми от ябълки, праскови, кайсии, сливи и круши“, добави още Чавдар Маринов.

Пред журналисти той коментира и регистърът на биопроизводителите, в който към момента се подава информация от контролиращите лица. „Всички биологични фермери, които очакват плащане за Кампания 2019 и които се готвят за прием през 2020 г., след получаване на съобщение от системата, веднага трябва да започнат да потвърждават данните, въведени от контролиращите лица. По този начин ние ще можем да активираме техните профили. Така ще можем до 14 февруари да сме запълнили системата с данни”, добави Чавдар Маринов.

 

За автора

Сродни публикации