Мечки са унищожили десетки пчелни кошери в Смолянско » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Мечки са унищожили десетки пчелни кошери в Смолянско

Акценти

  • През октомври са регистрирани общо 16 нападения на мечки в РИОСВ-Смолян

За 12 дена са подадени седем сигнала за нападение на мечки над селскостопанско имущество в Смолянско.

При тях са убити домашни животни и са унищожени десетки пчелни кошери.

При едно от нападенията са били убити две крави и кобила. Те са били нападнати в землище на смолянското село Момчиловци.

Други четири от щетите са нанесени върху пчелини в териториалния обхват на „ДГС-Смилян“, в землищата на селата Могилица и Бориково, община Смолян, уточняват от Регионалната инспекция по околна среда и водите.

Последният сигнал е от днес – 12 ноември, когато Групата за бързо реагиране проверила нападение на мечка над пчелин в село Могилица, община Смолян. При огледа е установено, че 7 от общо 9 кошера в пчелина са напълно унищожени. От седем сигнала единият е бил неоснователен.

През октомври са регистрирани общо 16 нападения на мечки в РИОСВ-Смолян. Дивите зверове, които са защитени от закона, са вилнели в три девински села – Триград, Чуреково и Гьоврен, както и в маданското село Върбина, Гълъбово и Дрянка, общ. Баните, Неделино и смолянското село Виево.

Служители на Групата за бързо реагиране към екоинспекцията са реагирали и на сигнали от Лъки и с. Песнопой, общ. Ардино. При проверките е установено, че 16 от щетите са нанесени от кафява мечка, а за една – в Лъки, комисията не може да потвърди, че щетата е нанесена от кафява мечка.

 

За автора

Сродни публикации