Мечка с малките си търси храна в смолянско село » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Мечка с малките си търси храна в смолянско село

Акценти

  • Ако видим хралупа на мечка трябва максимално бързо да напуснем този район

Експерти съветват как да се пазим от мечки, когато сме сред природата.

Мечка с двете си малки обикаля около смолянското село Могилица. Местните са притеснени, защото преди са я виждали в околностите на селото, но тя се приближава все повече до къщите и дворовете им. Подадени са няколко сигнала в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) и в горските стопанства, съобщи БНР.

По оперативни данни кафявите мечки у нас са между 500 – 700. Съгласно законовите разпоредби отстрелът им не е изцяло забранен. Необходимо е експерти да преценят доколко опасно е животното и необходими ли са подобни действия. С цел да бъде прогонена мечката може да се използват кучета, спрейове или шумови заплахи като бомбички. В ловните магазини се предлагат необходимите за целта продукти.

Важно е хората да знаят, че ако мечката нанесе щета, то те трябва да сигнализират РИОСВ. Експерти ще я оценят и при необходимост в срок от един месец ще се изплати обезщетение по пазарни цени. Щетите може да се както върху селскостопанските животни, така и върху насажденията.

Експерти съветва преди да предприемем разходка в планината да потърсим информация за наличието на мечки в избрания от нас район. Добре е преходите да се извършват с групи и с помощта на опитен водач. Тъй като срещата с мечка е изключително опасна е добре да се вдига повече шум, за да се подплаши животното. Те имат вроден страх от хората. Хубаво е да се вземе предвид следната информация и да се спазват още някои препоръки:

  • Мечките пазят храната си. В случай, че открием труп на животно, покрито с камъни, клони или пръст трябва максимално бързо да напуснем този район;
  • Ако видим хралупа на мечка трябва да постъпим по същия начин;
  • Възможно е малките на мечката да са останали сами, но това не означава, че имат нужда от спасяване;
  • Замърсяването на околната среда и наличието на отпадъци променя поведението на мечката, защото тя ги приема за храна. По тази причина не трябва да се оставят такива.
 

Сродни публикации