Мечка се появи в близост до габровско училище » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Мечка се появи в близост до габровско училище

Акценти

  • Появата на мечки в Габровски и Севлиевски регион изобщо не са учудващи

Мечка се появи в района на габровско училище и стана повод за паника сред родители и местни жители.

Мецаната била забелязана преди няколко дни в района на Математическата гимназия. За нея сигнализира в социалните мрежи Стефка Валериева, пише „Монитор“.

След подаден сигнал до спешния телефон 112 няколко пъти, оттам помислили, че някой си прави майтап.

„Аз лично не искам да я срещам всяка сутрин като тръгвам за работа”, казва още жената.

Част от потребители в социалната мрежа, където е публикуван поста, не вярват, че е възможно мечка да влезе в населеното място.

Някои съветват да намери някой циганин, който да хване мечката и да я изведе от града. Други обаче се отнасят сериозно и дори съветват подалата сигнала да снима мецаната и да изпрати снимката и на държавните институции.

Това не е първата подобна среща на хора и мечки в Габрово. Преди две години млада дама от Габрово съвсем не на шега се натъкнала на следи от едри лапи по земята в близост до училище.

Жената снимала следите и ги показала на експерти. Те били категорични, че са от мечка. Училището се намира до гората. Около него имало ябълкови дръвчета и според хората от квартала най-вероятно мечката идвала тук нощно време да си хрупа необезпокоявана ябълки.

Появата на мечки в Габровски и Севлиевски регион изобщо не са учудващи. Те попадат в района на Национален парк „Централен Балкан”. В него има такива и те се развъдат и отглеждат на свобода.

Преди време една от мечките беше решила да си разнообрази посоката. Разширила периметъра си на обиколки и стигнала чак до района на селата от община Елена. За разлика от своите „колежки“ от Смолянско, мецаните от габровско-севлиевския парк са кротки и досега няма информация да са нападали посеви, животни, а още по-малко пък хора.

 

За автора

Сродни публикации