Методи за отглеждане на охлюви » Съвети в земеделието

февруари 05, 2023

Методи за отглеждане на охлюви

Акценти

  • Полето, на което ще се отглеждат охлювите се засява с бяла детелина

У нас има условия за отглеждане на охлюви, както в големи ферми за промишлено производство, така и за изграждане на малки ферми, за осигуряване на охлюви за собствена консумация в семейството или в семеен ресторант.

Охлюви у нас могат да се отглеждат по два метода:

1.Италиански метод

Този тип производствена технология изисква ниски първоначални инвестиции. Отглеждането е на открито и охлювите се хранят само с растителна храна.

Фермата се огражда с двойна ограда – ламарина и оградна мрежа. Преди да се пуснат малките охлювчета на полето се засяват култури като слънчоглед, цвекло, марули и др.

Същевременно се осигурява и площ от същите култури, извън фермата, и при необходимост се коси и се хранят с тази растителност.

Ако имате възможност да изнасяте продукцията в Италия този метод е подходящ. Трябва да се отбележи, че загубите /като брой пуснати малки охлювчета/ са над 80%.

2.Френски метод

Системите на отглеждане при този метод са пълносистемни (пълни) и непълносистемни (непълни).

В пълносистемните охлювни ферми охлювите се отглеждат от снасянето на яйцата до получаване на охлюви за консумация. В тях се извършва и развъждането на охлювите – получаване на яйца и люпене на охлювчета за зареждане на фермите.Не се препоръчва за начинаещи охлювъди, защото производството на малки охлювчета е „часовникарството” в охлювъдството.

В непълносистемните охлювни ферми се осъществяват част от производствените процеси – периодът на отглеждане е от еднодневни охлюви да такива, готови за консумация и продължава от месец май до месец октомври.

Полето, на което ще се отглеждат охлювите се засява с бяла детелина. Правят се напоителна система, технологични пътеки и се поставят дървени скари, под които през деня се крият охлювите, а вечер си хранят върху тях.

Полето се огражда с ниска ограда, върху която се поставя електропастир.

Храненето става със специален фураж.

Необходимо е да се изградят и две съоръжения – навес за изсушаване на събраните охлюви и хладилна камера за съхраняване до изкупуването им.

Ферма може да се изгради на място, където има ток и вода. Почвата трябва да има алкален характер.

 

Сродни публикации