Мента – характеристика, сортове и особености, създаване на насаждения и отглеждане » Съвети в земеделието

април 20, 2021

Мента – характеристика, сортове и особености, създаване на насаждения и отглеждане

Акценти

  • Преди поникване на ментата насаждението се третира с хербициди

МЕНТА – ПРОИЗХОД, РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ

Ментата (Menta piperita) е културно растение, което се отглежда в цяла България, но се среща и като диворастяща. Културната мента се отглежда за етеричното масло в пистата (0.4-0.6%), съцветията (до 2%) и незначително в стъблата. Главен компонент на етеричното масло е ментолът, но се съдържа още терпенин, ментофуран, лимонен и др. Ментовото масло намира приложение в медицината, парфюмерията и хранително-вкусовата промишленост В медицината се използва като обезболяващо и противо-спазматично средство. Най-широко се използва за производство на пасти за зъби. Ментовите листа се из-ползват за приготвяне на чай с тонизиращо действие. Отпадъците от тревата имат добра фуражна стойност.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации