Между 30 и 50% ще е спада в производството на мед тази година » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Между 30 и 50% ще е спада в производството на мед тази година

Тази година в България ще бъде произведен между 30 и 50% по-малко пчелен мед в сравнение с миналата. За това алармираха пчелари по време на 50-ата Национална пчеларска среща "Север-юг", която се провежда в местността Беклемето, съобщава БНР.

Проливните дъждове и лошите атмосферни условия са основната причина за по-слабото производство на пчелен мед, коментираха производителите от Северна България.

В страната ни годишно се произвеждат между 6 хил. и 12 хил. тона пчелен мед, сочат данните на пчеларите. Тази година производството ще е около долните нива, но в някои области като Софийска, има големи количества мед, уточни председателят на Българския съюз на пчеларите Михаил Михайлов, цитиран от БТА. 

Производителите се оплакаха и от ниската изкупна цена. Тя е средно около 4 лева за килограм на едно, но пчеларите коментират, че тя не покрива направените от тях разходи.

Една от най-важните задачи за пчеларите в момента е обединението на около десетте национални браншови организации, коментира още Михайлов.

„Искаме да се обединим в една организация, която наистина да защитава нашите интереси, тъй като пчеларството няма да бъде подпомагано по програмата на Общата селскостопанска политика в периода 2014 – 2020 година”, допълни той.

 

За автора

Сродни публикации