Между 22 и 60 лв. струва кубик дърва в Югозападна България » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Между 22 и 60 лв. струва кубик дърва в Югозападна България

Акценти

  • При закупуване на дърва по такса "на корен" цената на кубик иглолистни е между 7 и 10 лв. за различните държавни горски и ловни стопанства

През летните месеци расте броят на продажбите на дърва за огрев.

Към момента повече от 6 300 домакинства в Югозападна България са закупили нужните им количества. В началото на този месец в региона на Благоевград са предоставени 48 000 пространствени кубически метра дърва. Спрямо миналата година това количество е двойно по-голямо, предаде БТА.

От ЮЗДП имат готовност да предложат общо 210 000 пространствени кубични метра дърва за огрев, а при повишено търсене може да се осигурят и допълнителни количества. По-ранното запасяване с дърва им помага да изсъхнат, а заедно с това и да увеличат своята енергийна ефективност и екологичност. Сухата дървесина има по-висока калоричност от суровата. Тя изгаря по-ефективно и отделя значително по-малко сажди и газове. Благодарение на по-високата калоричност домакинствата биха могли да спестят от разходите си за отопление, които за сезон достигат близо 25% или 100 лева.

Сега в Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) цените варират в зависимост от вида дървесина. При директна продажба от склад цената на кубик иглолистна дървесина варира от 22 до 31 лв. Кубик широколистна се предлага за 40 до 60 лв.

По-скъпи са дървата в Благоевград, където те са нацепени и нарязани. В случай, че фигурират в изготвените от кметовете списъци, жителите на малките населени места имат право сами да добият желаната дървесина.

При закупуване на дърва по такса „на корен“ цената на кубик иглолистни е между 7 и 10 лв. за различните държавни горски и ловни стопанства, а на широколистните – от 15 до 30 лв,

 

Сродни публикации