Международен проект ще стимулира пчеларския сектор в Черноморския регион » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Международен проект ще стимулира пчеларския сектор в Черноморския регион

Акценти

  • Само в Северният централен район пчелните семейства са се увеличили

Партньори по него са организации от Румъния, Молдова, Турция, Украйна.

Представителят от българска страна е Агенцията за икономическо развитие – Варна. Проектът е на стойност 758 303 евро и е с продължителност 24 месеца. Парите са осигурени от Програмата за териториално сътрудничество „Черно море“ /2014-2020 г./Нов международен проект ще стимулира развитието и модернизацията на пчеларския сектор в Черноморския регион, съобщиха днес от Областния информационен център във Варна. Партньори по него са организации от Румъния, Молдова, Турция, Украйна.

Идеята е в рамките на проекта да бъде създадена мрежа от стопани, които имат кошери. Така ще се даде тласък на трансграничната търговия с пчелни продукти. Ще се изработи и каталог кои от тях се произвеждат в Черноморския регион.

От Областния информационен център допълват, че Североизточният район в България е на челно място в страната по среден добив на мед от едно пчелно семейство. Проблемът е, че през последните години навсякъде се наблюдава намаление на кошерите. Изключение от тази негативна тенденция е само Северният централен район. Там пчелните семейства са се увеличили.

Във Варненска област има пет пчеларски дружества. В тях членуват 200 производители, собственици на около 2000 кошера.

 

За автора

Сродни публикации