Медът ясно отчита замърсяването на въздуха » Съвети в земеделието

юли 19, 2024

Медът ясно отчита замърсяването на въздуха

Акценти

  • Природата ясно може да ни покаже какви са били негативната ни намеса и влияние върху нея

Съставът на меда може да покаже къде е добиван.

Установено е, че пчелните кошери и медът могат да служат като детектор за наличието на емисии на олово. За целта са изследвани канадски градски пчелини.

Природата ясно може да ни покаже какви са били негативната ни намеса и влияние върху нея. Състоянието на атмосферата може да бъде установено само с помощта на пръстените на дърветата. Лишеите също могат да покажат нивата на замърсяване на въздуха. Екип от канадски учени е доказал, че и медът може да предостави подобна информация.

През изминалата седмица в Nature Sustainability беше публикувано изследване на градските пчелини около Ванкувър. В меда са открити минимални нива на олово. Това е наблюдавано предимно в количествата, добити в центъра и в близост до пристанището. Тези стойности ясно индикират, че медът може да се използва като чувствителен показател за качеството на въздуха в градски условия.

Според Доминик Уейс , професор по геохимия в Университета на Британска Колумбия, увеличаващият се брой на кошерите в градовете може да се използва за проследяване качеството и чистотата на въздуха.

Какво установиха учените?

Инициатор на проучването е Hives for Humanity, нестопанска организация. Тя е помолила проф. Уейс да изследва меда за наличието на следи от олово и други вещества. Не е тайна, че пчелите събират следи от метали, които се отлагат по листата и цветята.

Освен наличието на олово са открити много малки следи и от желязо, цинк и други вещества. Установените стойности са били под средните нива за света.

По-интересното за учените обаче е, че чрез химичния състав на различни проби може да разкрие откъде идва медът. Всички природни източници на олово – вулкани, речни скали, въглища и др. имат свои отличителни сигнатури, които се базират на съотношението на различните изотопи на тежкия метал в тях. Екипът от учени е установил, че съотношението на изотопите на олово в меда не е отговарял на съотношенията, открити в близката река Фрейзър или местните почви. В заключение е констатирано, че източникът на олово е създаден от човека, защото не е отговарял на никой от естествените такива.

Според учените този източник може би е горивото, което използват корабите или пък емисиите от автомобилите в града. В бъдеще, състоянието и съдържанието на меда може да се изследва, за да се установи какво е състоянието на въздуха.

 

Сродни публикации