Мая Манолова се застъпи за хората от Провадийско » Съвети в земеделието

август 10, 2022

Мая Манолова се застъпи за хората от Провадийско

Акценти

  • Хората смятат да заведат съдебен иск срещу БАБХ

Хората от селата Тутраканци и Бозвелийско искат обезщетения за умъртвените животни

През 2018 г. бяха констатирани случаи на зараза с Африканска чума по свинете в Провадийско. Тогава, по съвет на експертите от БАБХ, много от стопаните в селата Тутраканци и Бозвелийско изклаха животните си като превантивна мярка. Оказа се, че пробите там са били отрицателни.

Сега хората смятат да заведат съдебен иск срещу БАБХ. Те са започнали да събират подписи с обръщение към премиера Бойко Борисов и земеделския министър Румен Порожанов.

Положителните проби бяха причина за евтаназирането на свинете в региона. Още тогава беше коментирано, че за животните без регистрация няма да се изплащат обезщетения. Сега хората искат компенсации за загубите си.

Експерти от ЕК, които са в страната тази седмица, заедно с представители на БАБХ са посетили двете села. Това беше част от програмата, която беше подготвена за специалистите.

В тази връзка омбудсманът Мая Манолова е провела среща с кмета Румен Горанов и хората, които са й написали писмо с молба за съдействие. Те са потърсили помощта й, за да им бъдат отпуснати парични обезщетения.

Земеделският министър Румен Порожанов е обещал да съдейства за намирането на решение.

 

Сродни публикации