Мая Манолова подкрепи исканията на дребните свиневъди » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Мая Манолова подкрепи исканията на дребните свиневъди

Акценти

  • Мая Манолова ще настоява държавата да обезщети стопаните, които унищожават доброволно прасетата в така нар. „заден двор“ по пазарни цени

Според хората адекватното обезщетение за свиня – майка е поне 1000 лв.

Продължават протестите на стопаните в Първомай. Хората негодуваха срещу заповедта за доброволно унищожавана на домашните свине. На място там вчера, на 6 август, беше и омбудсманът Мая Манолова. Тя подкрепи хората и заяви, че ще настоява държавата да обезщети стопаните, които унищожават доброволно прасетата в така нар. „заден двор“ по пазарни цени, предаде БНР.

Протестиращите на място бяха от Първомай, близките населени места и Чирпанско. Пред омбудсмана те обясниха, че ще настояват за удължаване на срока за унищожение на животните. Не липсваха и фермери, които се възпротивиха изцяло срещу доброволното клане. Хората коментираха, че към момента там няма регистрирани болни животни. Въпреки недоволството и нежеланието да изпълнят разпореждането, стопаните единодушно поискаха справедливи обезщетения. Адекватното за тях обезщетение за свиня – майка е поне 1000 лв.

Омбудсманът също подкрепи искането на хората за адекватни обезщетения. Тя ги определи като „справедливи“ и подчерта, че институциите не са си свършили работата относно заразата с африканска чума по свинете:

„Опитът да се каже: „Ние ще обезщетим по пазарни цени и справедливо само едрите собственици е незаконен, освен че не е честен“, коментира още Манолова.

На протеста присъстваше и директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков. Той обясни, че мерките в 20-километровата санитарна зона са задължителни. Вече са проверени 11 населени места в Пловдивско, в които само 9 прасета не са били унищожени. На собствениците е даден срок да направят това в следващите 24 часа и те са заявили, че ще се съобразят.

 

Сродни публикации