
Акценти
- БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск
Засилени проверки на търговците на риба преди Никулден започват от днес.
От Агенцията по безопасност на храните ще инспектират водоеми за развъждане на жива риба, както и търговски обекти, предлагащи риба и рибни продукти. Инспекцията ще продължи до 7 декември.
При проверките инспекторите ще следят за:
- – наличие на системи за управление безопасността на храните;
- – сградов фонд и оборудване, съответствие с изискванията за етикетиране;
- – срокове на годност;
- – температура на съхранение.
С инспекциите се цели ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.
БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.
Съвети към потребителите при закупуване на прясна риба – върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако тя е обилна, а слоят – плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.