Акценти
- Доказано е, че марулята има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства
Здравословното хранене е един от начините да помогне на тялото си за правилното му функциониране.
Когато консумираме много пресни плодове и зеленчуци си набавяме изобилие от фибри, минерали, витамини и аминокиселини. Те подобряват храносмилането и обменните процеси в организма. Определени зеленчуци биха могли дори да ни помогнат да си набавим повече вода и да хидратираме тялото си. Сред тях се нарежда и марулята.
Тя е много подходяща храна за хората, които се грижат за теглото си и се стремят да водят активен начин на живот. Заради съдържанието си на фибри и целулоза тя не само подобрява храносмилането, но и помага за загубата на излишните килограми. Богата е на витамин А, С, Е, К, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, фолиева киселина, пантотенова киселина, холин. Марулята може да ни снабди с минерали като калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, цинк, манган и селен.
Доказано е, че марулята има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства. Благодарение на минералите и водата в нея не само, че ще хидратираме тялото си, но и ще поддържаме електролитния му баланс, т.е. няма да задържаме излишна вода или да се обезводняваме. Това ще подобри и работата на всички органи, което пък ще се отрази на външния ни вид, особено на кожата.
Според различни проучвания марулята е много подходяща за приготвянето на салати за вечеря, а и не само. В листата и се съдържат вещества, които подобряват качеството на съня. Фибрите пък създават усещане за ситост и по този начин ни помагат да не злоупотребяваме с храната преди лягане.
Заради целулозата и фибрите в зеленчука, марулята често се комбинира с чисти меса, риба или други източници на протеин и се включва в различните диети за поддържане или сваляне на тегло.