Марули и салати, отглеждани с презимуване » Съвети в земеделието

Марули и салати, отглеждани с презимуване

Предимството на такова отглеждане е, че продукцията става готова за консумация рано напролет – главестите салати през втората половина на март, а марулите – към средата на април, когато на пазара асортиментът от пресни зеленчуци не е голям.

Семената се засяват в края на август – началото на септември за Северна България и в средата на същия месец за останалите части на страната. Засяването става на открити лехи, на добре аерирани и огрявани от слънцето места. За 1 кв. м са необходими 1,5-2 г семе. В лехите се поддържа умерена влажност. Прави се прореждане, ако разсадът е гъст. Той е готов за разсаждане, когато образува 4-5 същински листа (30-40 дни след поникването). Засява се обикновено на етапи, като по този начин се осигурява винаги млад и непрорасъл разсад.

 

Мястото, определено за марули и салати с презимуване, се обработва дълбоко и се внасят по 150-200 кг добре разложен оборски тор, 4-5 кг суперфосфат и 1,5-2 кг калиев тор на 100 кв. м. Разсажда се на оформени лехи, широки около 1,2 м с 50 см пътеки между тях. Засажда се по схема 25×25 см. След една седмица растенията се подсаждат, а след още една се извършва и първото окопаване. Същевременно се подхранва с 1-1,5 кг амониев нитрат на 100 кв. м. След настъпването на студовете лехите с главести салати се покриват с полиетиленови тунелчета, като през по-топлите дни те се откриват частично. Марулите не се покриват.

През пролетта при възможност се подхранва с 1-1,5 кг амониев нитрат на 100 кв. м и почвата се разрохква. При засушаване се полива. Поливките се преустановяват след образуването на главите.

 

Свързани новини