Маратонки от царевични отпадъци » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

Маратонки от царевични отпадъци

Едва ли някой си мисли първо за маратонки, след като чуе думата „отпадъци“. Така разсъждават обаче от италианската фирма VEJA.

Компанията е създадена през 2005 г. и от тогава търси нови, устойчиви и екологични материали. След пет години на научноизследователска и развойна дейност и много неуспехи в търсенето на екологичен заместител на кожата, най-накрая намират революционната материя.

Наричат материала C.W.L. и го определят като екологичния заместител на кожата. C.W.L. е тъкан, направена от промазано с восък платно, което се състои от 50% царевични отпадъци. На вид и на допир материалът наподобява кожа.

След материала се появяват и първите маратонки от него. Това са кецовете „Campo“. Те са изработени от биоразградима тъкан и без каквито и да било животински продукти. Това реално е първия път, в който се използва C.W.L. в модната индустрия.

Маратонките се произвеждат в Бразилия и се предлага в различни цветове. C.W.L. материалът е използван за горната част и страничните “панели”. Използвани са още рециклиран полиестер, направен от рециклирани пластмасови бутилки, както и “дива гума”, устойчиво добита от амазонската гора.

 

Сродни публикации