Мановият мед ще събере пчелари от цял свят в Царево » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Мановият мед ще събере пчелари от цял свят в Царево

Акценти

  • Планирано е провеждането на две научни дискусии

Днес в Царево ще започне тридневния фестивал „Световен симпозиум по манов мед – 10 години по-късно“.  Мероприятието ще засегне не само темата за мановия мед, но и за състоянието на опрашването и пчелите по света. Участие ще вземат много пчелари и учени от различни места в страната и чужбина.

Началото на събитието  ще постави комисарят на цифровата икономика и общество Мария Габриел, а официалното откриване на форума ще бъде от 18:30 ч. на площада пред общината.

Посетителите ще има възможността да разгледат различни пчелни, екологични и лечебни продукти с високо качество.

Планирано е провеждането на две научни дискусии. Една от разглежданите теми ще бъде – „Манов мед – наука и практика“, а другата ще е свързана със загубата на пчелни семейства през последните години в световен мащаб, опрашването, опрашителите и екосистемните услуги. Целта е избраните теми да помогнат на пчелари от различни краища на света да обменят опит и да съберат информация за проблемите и начините за тяхното решение.

Пчелари, които ще вземат участие във фестивала споделят, че пчелните им семейства се презимували много добре и сега реколтата е с мног високо качество. Това е и причината търсенето на продуктите им да е два пъти по-високо от предлагането.

Празникът ще продължи три дни, като са планирани посещения на пчелини в природния парк Странджа, екскурзия до Ропотамо и много други изненади за посетителите и участниците.

 

Сродни публикации