Мания за трюфели тресе България » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Мания за трюфели тресе България

Аматьори без елементарни познания за трюфелите разковаха България в търсене на бърза печалба. Пред „Всеки ден" експерти се ожалиха, че няма място в страната, което да не е разкопано при издирването на супер ценната гъба, която расте, скрита в земята. Модата да се търсят черни трюфели, които виреят у нас в изобилието от над 30 вида, е от няколко години, но напоследък се превръща в епидемия, пише "Всеки ден".

Странните гъби са особено примамливи не с безспорните си вкусови качества, а с космическата си цена, която пък ги превръща в деликатес по скъпите ресторанти. Макар и рядко, на родния пазар вече се намират трюфели, чиято стойност в големите хипермаркети е точно 4000 лева килограмът.

Обикновено обаче изкупната им цена на едро е около 1000 лева, а на дребно стигат дори 7 бона. Секторът в момента се разработва предимно от чужденци. Те инвестират в цели трюфелови плантации и печелят годишно до 30 000 лв. от декар.

Това е отлична форма на алтернативно високодоходно земеделие, а се оказва, че българските почвени и климатични условия са едни от най-подходящите в света, разказва Йово Йовчев от София, който работи в сферата с развъждането на трюфели. Чуждите инвеститори идват у нас с предварителни проучвания кои са най-подходящите места за отглеждането на подземната гъба. Те разполагат и с подробни почвени карти, за да засадят върху тях т. нар. трюфелови дървета.

Фиданките са заразени (инокулирани) с летен трюфел, който после се развива в коренищата им. За съжаление обаче българите не са обучени как да откриват трюфели и често пъти унищожават дърветата, установи и Джан-Луиджи Синьори, който заедно със съпругата си Мариана Милева въртят бизнеса си от шуменското с. Мътница, Шуменско. По телевизията давали филм за трюфелите и шуменци масово се юрнали да копаят в района. „Но ровят направо с търнокопите. Корените, от които два пъти седмично може да се берат гъби, са повредени", разказва Мариана.

Синьори бил близък приятел с покойния италианец Патрицио Панфилио, който за пръв път през 1989 г. би аларма, че у нас има трюфели. Тогава той намерил първата си гъба край Костенец. Той и Синьори откриват, че доста от познатите видове черни трюфели се срещат и в българските гори. Познати са около 30 вида трюфели, които виреят най-добре върху терени с карстови, льосови и чакълесто-песъчливи почви от 5 до 30-40 см. На големина достигат от орех до голяма ябълка, понякога и повече.

 

За автора

Сродни публикации