Мана. Манов мед » Съвети в земеделието

октомври 17, 2019

Мана. Манов мед

Акценти

  • Мановият мед се различава от нектарния преди всичко по своя химичен състав и произход

Що е мана?

Маната е гъст сладък сок. който отделят равнокрилите насекоми, каквито са листните и щитоносните въшки, паразитиращи по листата ма широколистни и по клонките на иглолистни дървета.

Как се образува мана?

Маната се образува като листните и щитоносните въшки острия си смучещ устен апарат пробият ликовата проводяща тъкан на растението и изсмукват образуваните от него сокове. Тези сокове попадат във филтрационната камера на въшката, където от тях се отделят белтъци и малко количество въглехидрати. Въглехидратите проникват през стената на камерата в храносмилателния канал на насекомото и след като преминат през него, значителна част от тях се отделя навън през аналния отвор на въшките във вид на мана, която използват за паша пчелите.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации