Малки и средни стопани искат бързо създаване на методика за обезщетяване на умъртвени животни » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

Малки и средни стопани искат бързо създаване на методика за обезщетяване на умъртвени животни

Акценти

  • Част от частните стопани учредиха асоциация, която да защитава интересите им пред министерството на земеделието

Малки и средни стопани поискаха бързо създаване на методика за обезщетение заради умъртвените прасета в частните дворове.

Според Димитър Петков, който е земеделски производител от Пазарджик, до момента дребните и средни земеделски стопани не са наясно как ще получат парите, предаде БНР.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обеща по 300 лева за обезщетение за частните стопани. Част от тях учредиха асоциация, която да защитава интересите им пред министерството на земеделието.

„Дребните стопани ще бъдат обезщетявани най-вероятно със средства от републиканският бюджет. Начинът, по който ще бъдат обезщетявани, все още не е  записан. Защо да е рано? Както стопаните си убиха животните в рамките на една седмица, защо до момента не могат да кажат: „Започваме по този начин да изплащаме“. Не ни отива, на дребните и средни стопани, да искаме оставки. Има си хора, които отговарят за това нещо“.

Димитър Петков каза, че съществуващите асоциации обединяват индустриалните производители. „Тя ще бъде нещо като синдикална организация. Такива са намеренията на протестиращите от цялата страна. Вече ще станат легитимни протести, защото в момента те са хаотични. От тук нататък сядаме на масата на преговорите, защото протестите не вършат работа – да се седне, да се говори и чак тогава, ако не се постигне консенсус, тогава ще протестираме. Да бъдат заедно със земеделските стопани от Южна България, това са районите Сливен, Ямбол, Пловдив, защото лично аз смятам, че един такъв тип синдикална организация би свършила добра работа.“

 

За автора

Сродни публикации