Малка вероятност за щети по земеделските култури от градушки през следващите дни » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Малка вероятност за щети по земеделските култури от градушки през следващите дни

Акценти

  • Регистрираните градушки и суховеи причиниха повреди от нараняване и увяхване в различна степен по посевите и трайните насаждения

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от динамично време, съчетано с неблагоприятни за земеделските култури метеорологични явления.

В резултат на падналите валежи в края на периода се подобриха почвените влагозапаси в Северозападна България и в някои райони на Централна Северна България.

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при земеделските кулктури ще протичат при температури близки до нормата, а в някои котловинни полета и под нормата за месеца. Прогнозираните чести превалявания с локален характер през втората половина на периода, на много места в страната ще подобрят почвеното овлажнение и ще осигурят необходимата вода за растенията в момента.

През периода при пшеницата ще протичат фазите цъфтеж, формиране на зърното и млечна зрялост. По време на формиране на зърното житните растения имат повишено водопотребление. При царевицата и слънчогледа ще продължава процеса на листообразуване. При овощните видове ще се осъществява наедряване на плодовете и завръзите, а при ранните череши и масово узряване на плодовете. При лозата ще протича отделяне на реса и цъфтеж. В рапичните посеви ще се наблюдава преминаване на цъфтежа и начало на узряване.

Остава опасността от градушки. Вероятността за нанасяне на щети по земеделските култури е малка поради прогнозираната ниска интензивност на явлението. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания и агротехнически мероприятия ще се създават през първата половина от периода.

 

За автора

Сродни публикации