Македонско агнешко подбива цената на българското месо » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Македонско агнешко подбива цената на българското месо

Акценти

  • Изкупната цена на дребно на агнешкото месо във фермите е 6 лева за килограм живо тегло

На голяма част от внесените 80 тона македонско агнешко печатът не си личи.

Оправдаха се предупрежденията за възможни измами с агнешко месо. Близо 80 тона македонско агнешко с неясни печати за произход са достигнали търговската мрежа у нас. За това предупредиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), пише БНР. Това, което е характерно за месото е, че е с 20% по-ниска цена. Добре е да се знае, че то може да бъде опасно за здравето.

Представители на НОКА смятат, че македонското месо се внася у нас през Гърция. То излиза от кланица в Кавадарци, а вносителите му за България са две фирми. Количествата се разпределят и насочват към три централни склада – в София, Пловдив и Добрич.

Според животновъдите опасното в продукцията е, че не е минала проверка от българските санитарни власти. Такава са извършили гръцките. Освен това и печатът на месото не си личи.

Съпредседателя на НОКА смята, че експертите на БАБХ не са проверили централните складове с македонското агнешко месо. Това е било дискутирано вчера и по време заседанието на Консултативния съвет по животновъдство.

Очаква се за празниците продажбите на българско агнешко месо да достигнат близо 200 тона. Миналата година това количество е било със 100 тона повече.

Любопитното е, че изкупната цена на дребно във фермите е 6 лева за килограм живо тегло. При покупката на едро за търговците тя пада с 1 лв, а в търговската мрежа се предлага от 13-18 лв/кг.

 

Сродни публикации