Лятото е сезонът за събиране на билки » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Лятото е сезонът за събиране на билки

Акценти

  • У нас са познати общо 770 вида билки, които се използват за лечение на различни заболявания

Лечебните растения и билките са чудесен природен лек за тялото.

През летния сезон все повече любители на планините съчетават разходките със събирането на билки и лечебни растения за лична консумация. У нас все още сред най-предпочитаните се нарежда лайката. Нейното приложение е широкоспектърно и именно това я прави толкова привлекателна за хората.

Сред събираните билки са още белият равнец, ригана и мащерката. У нас те се намират лесно по поляните и в планинските райони. Беритбата им не е трудоемка, растенията се разпознават лесно, а и последващата им обработка не е сложна. Те се събират на снопчета, сушат се на проветриви места, нарязват се и се пакетират. Хора с опит в събирането на билки и лечебни растения споделят, че е най-добре за съхранението им да се използват хартиени пликове. Така за по-дълго се запазва ароматът им.

Любителите на градински чай лесно могат да си го отгледат в домашни условия. Той се прибира в края на пролетта и след изсушаването му може да се използва за приготвянето на чайове, отвари, кулинарни рецепти и др.

Според опитни билкари с лечебни растения могат да се изцелят редица болести и неразположения в човешкия организъм. Приемът на билкови чайове е препоръчителен през цялата година. Те са ароматни и приятни както топли, така и студени. Различни чайове мога да тонизират, хидратират и ободрят тялото, спасявайки ни и от летните жеги.

През летните месеци билките могат да бъдат използвани и в сурово състояние. С аромата си те стават прекрасна добавка към различни ястия.

У нас са познати общо 770 вида билки, които се използват за лечение на различни заболявания. Те влизат в състава и на множество лекарствени препарати. Интересното е, че сред рецептите за суровата им консумация има и множество салати.

 

За автора

Сродни публикации