Луканки разпространяват трихинелоза » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

Луканки разпространяват трихинелоза

Акценти

  • През изминалата година са регистрирани 23 случая на зараза с трихинелоза

Месото от дивите свине задължително трябва да бъде изследвано преди да се консумира

Заразата с трихинелоза започва да се разпространява още с началото на тази година. Причина за това е консумацията на заразено месо от диви прасета. Отстреляно, край Малко Търново, животно е вкарало 6 души в болница за лечение. От дивото прасе са направени луканки, които са консумирани и са причинили заразата.

С трихинелоза са диагностицирани общо 8 човека. Вече са предприети необходимите мерки. Уведомени са Областната агенция по безопасност на храните в Бургас и здравните власти. Предстои да бъде проведено епидемиологично проучване.

Остатъкът от месото, който не е изконсумиран, е иззет и се унищожава.

Експертите обясняват, че заразата с трихинелоза се причинява от консумация на заразено месо. Съгласно мерките за недопускане разпространението на АЧС, ловците задължително трябва да вземат проби от отстреляните диви свине. Те трябва да бъдат изследвани както за АЧС, така и за трихинелоза. Недопустимо е да се консумира заразено месо.

Съществува хипотезата, че се укрива информация, дали наистина е изследвано месото и къде. Това възпрепятства експертите да предприемат необходимите мерки.

През изминалата година са регистрирани 23 случая на зараза с трихинелоза.

В Бургас оторизираните лабораториите, които могат да установят заразата, са две.

 

Сродни публикации