Лошо е качеството на гроздето в Благоевградско » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Лошо е качеството на гроздето в Благоевградско

грозде

Акценти

  • Проблеми в резултата на градушките в района има в селата Марикостиново, Кулата, Капатово, Кромидово, Илинденци, Струмяни, Сандански

Част от гроздето дори няма да стигне до търговската мрежа и ще остане само за лична консумация

Земеделски стопани в Благоевградско са регистрирали на 100 % поражения в резултат на дъждовете и градушките това лято. В областта има хора, които много рано са приключили с третирането на лозовите си насаждения. Именно по тази причина реколтата е негодна за търговия. Успешно са отгледали и опазили продукцията си стопаните, които са успели веднага да третират насажденията си. Проблеми в резултата на градушките в района има в селата Марикостиново, Кулата, Капатово, Кромидово, Илинденци, Струмяни, Сандански.

Друг проблем на стопаните тази година се оказа и маната. Пораженията от нея също са големи. Честите дъждове и високите температури създадоха подходящи условия за буйно затревяване сред лозовите масиви. Лошото време попречи на хората да извършат необходимите действия по почистване и поддържка на насажденията. Всички тези условия допълнително спомогнаха за развитието на болестите по лозите.

 

брашнеста мана по лозите

В региона състоянието на лозовите масиви е различно, от добро, до много лошо. Има стопани, които няма да реализират добри добиви, други изобщо няма да имат такива. Трети пък, макар и да са единици, са доволни от изкараната реколта и качеството на гроздето. Хората, които няма да успеят да продадат продукцията си ще използват гроздето за собствена консумация.

 

Сродни публикации