Лошото време съсипва качеството на пшеницата » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Лошото време съсипва качеството на пшеницата

Акценти

  • В Старозагорска област посевите с пшеница са 601 000 дка, а към момента са прибрани едва 40% от тях
  • Зърното започва да почернява и да покълва още преди да е прибрано

Зърнопроизводители от Северна,Северозападна и Югоизточна България алармират, че поради неблагоприятните климатични условия и проливните дъждове, качеството на реколтата им се влошава. Лошото време е причина и за забавяне на жътвата. На места се налага прекратяването й за дни. За прибиране на пшеницата е нужно сухо време, без валежи и с вятър, за да изсъхнат земята и класовете. Високата влажност компрометира зърното. То вече става негодно за производство на хляб и остава само за фураж за животните.

Такава е ситуацията на много места в северозападната част на страната. В Старозагорска област посевите с пшеница са 601 000 дка, а към момента са прибрани едва 40% от тях. Поради високата влажност и лошото време зърното започва да почернява и да покълва още преди да е прибрано.

В други места реколтирането е почти към своя край, но зърното не е годно за производство на хляб, подходящо е единствено за фураж.

В Добруджа пък са категорични, че това е една от най-трудните жътви от години насам. Зърнопроизводителите се надяват на сухо време, за да не покълне узрялата пшеница.

 

Сродни публикации