Лозари и винари искат финансова помощ от държавата » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Лозари и винари искат финансова помощ от държавата

грозде в ръка

Акценти

  • Сега субсидия за производство на винено грозде и вино няма

Наближава краят на гроздобера в Бургаско, а според стопаните в години, когато реколтата е богата и добра, кампанията по прибиране на гроздето продължава и през октомври.

Тази година гроздето е с висока захарност, но бедно на сок. Липсата му се дължи на вятърът край морето, наричан суховей. Тази година той е продължил 15 дни, а заедно с него и температурите бяха доста високи. За съжаление на земеделците сега гроздето е много леко и бедно на сок, предаде Actualno.com.

Според Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарската камара в Бургас, проблемите в сектора са много.

“Гроздоберът тази година не е добър за хората от Бургаски регион. Производителите няма къде да си пласират гроздето и изкупните цени са ужасно ниски. На нива, които не си спомням, а аз съм от 24 години в производството. Такава ниска цена например на сорта мускат отонел не съм видяла. Причината за това е, че винопроизводителите не могат да издържат на конкуренцията на външните пазари. В другите държави има изключително големи субсидии и масовите вина се предлагат на международния пазари на много ниски цени и нашите винопроизводители не могат да се наредят там. Във всички европейски страни системата е добре отработена, сочат нашите проучвания. Има субсидия на декар и на литър вино. При нас няма нито за едното, нито за другото. Не зная тази година как ще оцелее браншът“.

Какво е необходимо, за да оцелее сектора?

Собствениците на лозови масиви, винопроизводители и представители на различни институции се събраха на среща по-рано тази година. Всички се обединиха около идеята, че за оцеляването на сектора е необходимо да бъдат предоставени държавни субсидии. Без финансова подкрепа сектора може да загине. В тази връзка беше изпратено и писмо до министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. В него са описани проблемите в сектора и е отправена молба за спешна намеса на държавата, за отпускане на субсидия на  гроздопроизводителите чрез т.н. ”обвързано плащане” – на килограм реализирано грозде, доказано с документ, на по-ниска цена от 0,45 лв/кг да се добави стойност / субсидия/ от Държавата в размер на 0,25 лева на килограм. Сега субсидия за производство на винено грозде и вино няма, а изкупните цени на гроздето са изключително ниски. По-скъпите сортове се продават за около 0,40 лв/кг, а останалите – за 0,20-0,25 лв/кг. При тези стойности много от производителите, които са вложили средства в лозовите си масиви няма да успеят да ги възстановят. Към момента разходите им на декар възлизат грубо на 500 лв. За съжаление неблагоприятните климатични условия тази година и ниските изкупни цени могат да се окажат пагубни за сектора.

 

Сродни публикации