Лозари искат 50 млн. лв национална помощ » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Лозари искат 50 млн. лв национална помощ

Акценти

  • Лозарството и ванарството са секторът, в който е заета най-много работна ръка у нас - 240 хиляди души, подчертават от браншовата организация

Стагнацията във винарските предприятия вследствие на пандемията задълбочава кризата в лозарския сектор.

Това заявиха от Регионалната лозаро-винарска камара. Само една мярка е предложена на лозарите от Министерството на земеделието, храните и горите. Тя е „Събиране на реколтата на зелено“.

„Сумата е 1 млн.лв. Обещаха, че при засилен интерес ще има повече пари по тази мярка. В момента този бюджет засяга около 3 300 декара. Освен това самото сваляне ще стане юли месец, а хората вече са направили голяма част от разходите. Максималното подпомагане е 300 лева на декар. Пак ще са на загуба, защото дотогава по разчети разходите на декар ще са 400 лева.“, съобщи Росица Симеонова, председател на регионалната организация.

По мярката документи се приемат до 5 юни в Изпълнителната агенция по лозата и виното и в държавен фонд „Земеделие“ от 15 до 19 юни.

Браншът е обединен, че е необходимо национално подпомагане в размер на 40- 50 милиона лева, за да си поеме секторът въздух и хората да спрат да си изкореняват лозята, добави Симеонова.

„Лозята изчезват! Давам за пример само близо до Бургас-в Лозово 2 400 декара. Сарафово приключват с винените лозя, там бяха към 1 800 декара. В Поморие ситуацията е подобна.“

За един декар лозе са необходими 10 човекодни, участват още агрономи и охрана. Субсидията е 30 лева на декар, колкото дават и за ливади, но не е съизмерим с разходите, борим се за справедливост, добавят от браншовата организация.

От Министерството на земеделието, храните и горите обявиха и мярката „Съхранение на вино“. С нея предприятията ще бъдат подпомогнати при складирането на вино с цел временното му оттегляне от пазара заради невъзможността да бъде реализирана продукцията.

 

За автора

Сродни публикации