Ловците излизат с протестна декларация срещу забраните за лов » Съвети в земеделието

ноември 30, 2022

Ловците излизат с протестна декларация срещу забраните за лов

Акценти

  • Лвците нямат никакъв интерес да съобщават на властите за намерени мъртви диви прасета

Премиерът и земеделският министър днес ще получат протестна декларация изготвена от Инициативния комитет за защита правата на българските ловци.

Ловците искат да отпадне забраната за лов на глигани в районите с огнища на африканска чума по свинете, предаде БНР. Всички предприети до момента мерки са предписани от БАБХ.

„Аз съм убеден, че тези хора разбират много добре проблема с африканската чума и знаят как да противодействат на разпространението й в „задните дворове“ и в големите стопанства. Но смятаме, че те не са наясно с начините на ловуване и как може да се ограничи популацията на дива свиня от ловците. Затова и предлагаме алтернатива на техните предложения с една-единствена цел – да помогнем в драстичното намаляване на популацията на дива свиня“, обясни Евгени Абаджиев от комитета в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той смята, че това е постижимо чрез:

  • – прекратяване на всички забрани за ловуване;
  • – по-ранно откриване на ловния сезон;
  • – удължаване на ловния сезон, за да бъде ефективен лова с кучета.

Според ловците така популацията на дивите свине ще намалее със 70%.

Абаджиев обясни, че ловците нямат никакъв интерес да съобщават на властите за намерени мъртви диви прасета. Направят ли го, в дадения район ще бъде прекратен ловът.

„Държавата просто с тези заповеди успява да игнорира ловците като партньори в борбата с африканската чума по свинете. Спирането на лова води до тихи зони, в които прасетата се събират от други места, в които се ловува. Там може да се заразят и здрави прасета, които после в търсене на храна отиват на други места и заразяват и други прасета, включително в „задни дворове“, коментира още Абаджиев.

„БАБХ казва „отстрелвайте глигани и ще бъде решен проблемът с АЧС“, а в същото време забраняват лова. И това ако не е някаква форма на шизофрения, аз не разбирам“

 

 

Сродни публикации