Ловният сезон за пернати стартира след 5 дни » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Ловният сезон за пернати стартира след 5 дни

Акценти

  • Поради разпространението на Африканската чума по свинете, в края на лова всеки трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си, за да не се пренася вируса от една територия в друга

Ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина ще бъде открит на 10 август.

По време на ловния излет ловците имат право да отстрелят до 15 пъдпъдъка, до 10 броя гривяк, гугргулица, горски бекас и обикновена бекасина. Toва съобщават от Североизточното държавно предприятие (СИДП).

Забранено е използването на:

  • електрически звукопроизвеждащи устройства;
  • живи птици за примамка;
  • ловни соколи и други грабливи птици;
  • ловни хрътки и други непозволени по закон средства и методи за ловуване.

Всеки ловец трябва да притежава редовен ловен билет и разрешително за отстрел за съответната дата. Ловуването за дребен дивеч се извършва в събота и неделя и дните обявени за национални празници.

По време на хайка ловците не трябва да са употребили алкохол и наркотични вещества. От СИДП напомнят, че ще се следи и за спазване на промените в Закона за оръжията. Пушките ще се транспортират до мястото на лова със заключващ механизъм, а пистолетите в специален куфар.

Всеки ловец трябва да е с облекло със сигнален цвят и при групов лов да спазва указанията на ръководителя на лова, за да се избегнат инцинденти, които биха помрачили излета.

Заради очакваното засушаване и високите температури през август се забранява и паленето на огън в горите. Опазването на зеленото богатство на България е отговорност не само за служителите на горските и ловни стопанства, но и за всички ползватели на различни продукти и услуги от горските територии.

Поради разпространението на Африканската чума по свинете, в края на лова всеки трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си, за да не се пренася вируса от една територия в друга.

Остатъците от храна и опаковки от различни продукти да не се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.

 

За автора

Сродни публикации