Ловните дружини в Пазарджик заплашват с протести » Съвети в земеделието

юни 04, 2020

Ловните дружини в Пазарджик заплашват с протести

Акценти

  • Ограничаването на лова в определени райони не само няма да намали разпространяването на заразата, но ще доведе до още по-масовото й разпространение

Ловните дружинки в Пазарджик настояват МЗХГ да преразгледа част от мерките срещу разпространението на АЧС до 1 октомври.

В противен случай ще бъдат организирани протести.

Искането е внесено и в Министерския съвет. Под него са се подписали над 30 ловни организации в страната. Според Евгени Абаджиев от инициативния комитет ограничаването на лова в определени райони не само няма да намали разпространяването на заразата, но ще доведе до още по-масовото й разпространение.

„Спирането на лова в определени райони и разрешаването им в други води до концентрация на диви свине предимно в местата, където има зараза на африканска чума. Такива, които в търсене на храна или брачен партньор ще заразят много по-широк периметър с болестта. Отколкото ако се разреши ловът и се намали популацията на дива свиня. Смятаме, че правителството е съветвано лошо и искаме да им обърнем внимание да вземат правилно решение, а и да им помогнем в борбата с африканската чума. Протестите са просто една евентуалност, ако наистина не ни чуят, за да можем да кажем по-ясно своите виждания“.

 

За автора

Сродни публикации