Лисици давят пернати и тормозят жители около Варна » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Лисици давят пернати и тормозят жители около Варна

Акценти

  • Сред потърпевшите е и известната диетоложка д-р Людмила Емилова

Лисици тормозят жителите на аксаковското село Слънчево.

Хищниците влизат в дворовете и давят пернати, а сложените по съвет на кметицата капани не вършат никаква работа, пише „Труд“.

Сред потърпевшите е и известната диетоложка д-р Людмила Емилова. При нея започват нападенията преди 20 дни. Първо лисица отмъква петела от двора и, на следващия ден – две пилета, на третия – пуйче.

Лисиците вече атакуват не само нощем, но посред бял ден. В близките имоти до д-р Емилова също има големи щети. Не се страхували нито от хора, нито от кучета, коментира още известната диетоложка.

Навъртали се и чакали около селото, но не доближавали къщите, хранели се с мърша, за разлика от лисиците, които си тръгвали с по една кокошка, но често убивали и останалите, които са на двора.

Освен материални загуби, хищниците могат да пренесат и бяс върху домашните кучета, категорична е Емилова. Други потърпевши признават, че не смеят да пуснат децата си да играят навън без надзор.

Хората смятат, че само ловна хайка може да разреши проблема им. Отстрелът на лисици не е забранен, но ловна дружинка в Слънчево няма. Затова тепърва ще се търси помощ от авджии в съседни селища. Докато тя дойде, стопаните вече държат под ключ животните си, но се оплакват, че от стрес пернатите са спрели да снасят яйца.

 

За автора

Сродни публикации