Липсата на калий уврежда качеството на реколтата от грозде » Съвети в земеделието

май 30, 2023

Липсата на калий уврежда качеството на реколтата от грозде

Акценти

  • Излишъкът от калият може да причини развитието на междуклетъчна хлороза по листата

Недостигът и излишъкът на този елемент са еднакво нежелани

Калият е химичен елемент от съществено значение за нормалното развитие на лозовите насаждения. Той спомага за образуването на листата, ускорява зреенето, подпомага цялостния растеж. При липсата на калий в почвата лозите реагират много бързо.

Недостигът на калий влияе отрицателно върху образуването на гроздове. Те остават малки, а захарността им драстично намалява. Паралелно с това се увеличава риска от развитието на гъбични заболявания и гниене.

Долните листа на растенията първи показват, че калият липсва. Те променят цвета си. По тях се появяват кафеникави петна, които в последствие потъмняват още. Възможно е да се наблюдава и изсъхване по краищата им.

В случай, че растенията дълго време останат без необходимото им количество калий, има опасност да се забави растежа, да се влоши процеса на узряване и сериозно да се понижи студоустойчивостта на лозите. В резултат от това през следващата година много от корените могат да умрат.

Другата крайност, на излишък, също трябва да се избягва. Когато калият е в повече от необходимото, той може да стане причина за развитието на междуклетъчна хлороза по долните листа. При това леко се потиска и растежа на леторастите.

По-високите количества калий могат да променят качеството на реколтата, тъй като се увеличава рН на гроздовия сок.

Изключително важно е да се внесе достатъчно калий в карбонатните почви, където има антагонизъм между калциевите и калиевите йони. Излишъкът на калций в почвата възпрепятства усвояването на калий и фосфор. По тази причина се появява хлороза по растенията. В такива случаи, в допълнение към кореновото хранене с фосфорно-калиеви торове, е необходимо да се подхранват лозовите насаждения с манган и молибден.

Калиевите торове се въвеждат главно през зимата, като всички те са добре разтворими във вода.

 

Сродни публикации