Лимоновата трева е полезна за щитовидната жлеза » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Лимоновата трева е полезна за щитовидната жлеза

Лимоновата трева (Cymbopogon Citratus) тепърва се популяризира у нас.

Това растение с латинско наименование Cymbopogon citratus отделя специфичен лимонов аромат. Макар и типично за по-южен климат растение, вирее и по нашата територия. Традиционно се използва в кулинарията в Индия и Югоизточните азиатски държави. Има над 50 вида лимонава трева. Специфичен се отглежда и за козметичната индустрия – влага се най-вече при производството на парфюми.

Ползите на лимоновата трева са „заключени“ в етеричното ѝ масло, специфични съставки, минерали и витамини, които в комплекс осигуряват антиоксидантното ѝ действие.

Компонентът, на който се дължи аромата ѝ е цитрал. Той се излича от маслото. Него индийците използват при производството на ароматни пръчици. С етеричното масло от лимонова трева успешно се прогонват комари и други насекоми.

Маслото от лимонова трева е особено ценни и с други свои качества, не само с аромата си. То има антисептични и противогъбични свойства. Заради останалите съставки като цитронелол, гераниол, генали ацетат, нерол, мирцен, дипептен и др. тези негови качества се открояват още повече. Благодарение на тях маслото има и своя загряващ ефект при масаж.

Като подправка лимоновата трева придава специфичния лимонов аромат, но без киселия вкус на цитрусовия плод. С нея се овкусяват супи, птиче месо, риба и рибни деликатеси.

С лечебни цели от нея се изготвя чай.

Източник: Puls.bg

 

 

За автора

Сродни публикации