Ликвидират норките във вече 9 заразени с COVID-19 ферми в Холандия » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Ликвидират норките във вече 9 заразени с COVID-19 ферми в Холандия

Акценти

  • Над 50 организации от международното движение срещу фермите за кожи призовават правителствата да затворят фермите за норки във всички страни

Правителството на Холандия е наредило принудителното избиване на норките в 9 ферми в страната.

Мярката започва от днес, 5.06.2020 г. Предприема се поради риск фермите за норки да се превърнат в „резервоар за SARS-CoV-2“. Това би позволило на вируса да върлува още дълго време. За това информират ресорните министри на земеделието и на здравеопазването в писмо до парламента.

Седмица по-рано земеделският министър в свое становище заяви, че е „много вероятно“ SARS-CoV-2 да е преминал от норка към човек при двама работника във ферма за кожи в Холандия.

Забрана на фермите за норки е била приета в Холандия през 2013 г. с гратисен период до 2024 г.

Поради създадената ситуация холандският кабинет обсъжда възможности за насърчаване на фермите за кожи да прекратят доброволно дейността си преди влизането в сила на забраната. Към 2018 г. в Холандия се отглеждат 4,5 млн. норки в 128 ферми, съобщават от сдружение КАЖИ, които водят кампания за подобна забрана у нас.

От 26 април досега SARS-CoV-2 е идентифициран в общо девет ферми за норки в Холандия. Последната заразена ферма е обявена в сряда.

Незаразените ферми са задължени също всяка седмица да предприемат унищожаване на труповете на „естествено“ умрели животни при засилени мерки за биосигурност.

 „Изследвания в заразените ферми показват, че симптомите включват ‘храносмилателни и дихателни’ проблеми и могат да са смъртоносни за животните. Норките могат също да прихванат вируса без да проявяват симптоми. Затова, освен призовавайки за забрана на фермите за норки, ние призовавме българското правителство да предприеме незабавни мерки за изследване на потенциалното разпространение на заразата от COVID-19 във фермите за норки в България. Да проведе задължително тестване във фермите като публикува възможно най-скоро резултатите, както и да въведе специални мерки за повишена биосигурност при третиране на труповете.“ Това коментира Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ.

В България по данни на БАБХ се отглеждат близо 130 000 норки в две ферми. Проучване на БАН от 2019 г. показа 108 случая на избягали норки в района около най-голямата ферма у нас. Тя се намира до с. Маджерито, Старозагорско.

У нас липсва програма за заразните заболявания при норките. Изготвянето на такава беше препоръчано през 2017 г. от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Две научни становища на ЦОРХВ показват, че норките са потенциални преносители на много заразни и зоонозни заболявания. Въпреки това тяхното отглеждане е допуснато, капацитетът им се увеличава, а от тази година се оказа, че могат да са преносители и на COVID-19.

 

 

За автора

Сродни публикации