Акценти
- Най-подходящото време за засяване на лещата е от началото до края на март в зависимост от условията през отделните години
В нашата страна лещата се отглежда заради семената, които се употребяват за храна на хората. По съдържание на белтъчини и вкусови качества семената на лещата не отстъпват на тези от фасул и грах. Съдържанието на белтъчини в семената варира между 25 и 32 %. Сламата е добър фураж за домашните животни особено плявата, която съдържа до 20 % белтъчни вещества и се приема с охота. Лещата е отличен предшественик за другите културни растения, особено за пшеницата и останалите зимници
Чувствителна е на заплевяване. Най-добри предшественици за нея са окопните култури като царевица, слънчоглед, картофи, цвекло и др. Тя може да се засява и след житни растения, стига почвата да не е заплевелена. Лещата обогатява почвата с азот, оставя я в добро физическо състояние и чиста от плевели. Като заместник на угарта тя превъзхожда другите бобови култури.