Лешник – биологични особености и агротехника » Съвети в земеделието

май 06, 2021

Лешник – биологични особености и агротехника

Акценти

  • Летните горещини и засушавания не са благоприятни за растенията и затова те се нуждаят от поливки

Лешникът се отнася към род Corylus семейство Betulaceae (брезови).

Използването на плода на лешника като храна за човека датира от дълбока древност. За родина на този вид се счита територията на Мала Азия и Източна Азия, от където е проникнал в Европа. В естествено състояние обикновената леска се среща на територията на цяла Европа. У нас лешникът е един от най-слабо разпространените овощни видове, въпреки много добрите, благоприятни условия за отглеждането му.

Хранителен състав

Лешниковите ядки притежават ценни хранително вкусови и лечебни свойства. Те са богати на мазнини (от 61 до 72 %).Съдържат значителни количества белтъчни вещества и някои незаменими аминокиселини, като аргинин, левцин, лизин и др. По калорична стойност плодовете на лешника превъзхождат тези на ореха, бадема, гроздето и смокинята. Притежават доста голямо съдържание на фосфолипиди, с което се обясняват и лечебните им свойства.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.

 

Сродни публикации