Лечебните свойства на билката, наречена "хляб на сърцето" » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Лечебните свойства на билката, наречена „хляб на сърцето“

Акценти

  • Глогът расте през пролетта, а през есента се обсипва с дребни тъмночервени плодове

Хората наричат глога „хляб на сърцето“.

Тази билка е идеална при проблеми със сърдечно-съдовата система.

Билката се грижи за състоянието на сърдечния мускул, подпомага нормалния сърдечен ритъм.

Същевременно тя влияе благоприятно на периферните, коронарните и мозъчните кръвоносни съдове. Това се дължи на веществото проантоцианидин.

Веществото проантоцианид, съдържащо се в глога, е отговорно за целебните свойства на растението върху сърдечно-съдовата система. Проантоцианидът спомага за подсилване на сърдечната дейност, като разширява коронарните съдове и засилва кръвооросяването. Работата на коронарните артерии се подобрява, а сърдечният мускул получава повече кислород. Глогът е богат и на антиоксиданти, витамин С, каротин, танини, флавоноиди и др. полезни елементи.

Благодарение на проантоцианида се увеличават сърдечните съкращения и по този начин сърцето изпомпва повече кръв. Оттам се подобрява кръвообръщението, което прави глога много полезна билка за хора със студени ръце и крака.

Успокояващият ефект върху нервната система е другото полезно действие на глога. Подходящ е при склеротични промени на сърцето. За да има ефект от билката, тя трябва да се приема системно в продължение на поне няколко месеца, но благоприятното действие също е дълготрайно. Без значение е дали се използват пресни или изсушени цветове и плодове, лечебното въздействие е гарантирано.

 

 

 

За автора

Сродни публикации