Лечебна ружа » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Лечебна ружа

Акценти

  • Лечебната ружа се използва в медицината за производството на сиропи за кашлица, хапчета, разтвори за промивка на устната кухина

Ботаническото име на лечебната ружа произлиза от гръцката дума ”άλθω”, което означава „лекувам”. Позната като храна и лекарство от древни времена, тя присъства и до днес в кухнята на много народи.

В арабската кухня се използва като листен зеленчук. Много често от нея приготвят здравословни, евтини и вкусни ястия. Вкусът й напомня спанака. В арабските магазини за хранителни стоки лесно може да се намерят прясно замразени смлени листа от ружа или изсушени и пакетирани. Изсушените се използват като добавка към ястия, а прясно замразените за приготвяне на супи. От тях се приготвя гъста супа, наречена „Молохия”, която се сервира обикновено заедно с пилаф от варен ориз (заради лаксативните свойства на ружата), като се прибавят по няколко лъжици ориз към супата.

Египетската разядка, наречена „Молохия Бесара” е пюре, което се прави от сварена и обелена бакла, лук, подправки и изсушени листа от ружа.

За домашна употреба се берат младите листа. Могат да се консервират, като се измиват, нарязват и се съхраняват във фризера.
Бедните фелахи (местни земеделски стопани, селяни в Египет), които през повечето дни в седмицата се прехранват с растителна храна, приготвят едно много вкусно ястие от слез като сваряват корените и после ги изпържват заедно с лук.

От корена на бялата ружа се извлича пихтиеста лепкава бяла маса със сладък вкус, съдържаща ценни лечебни съставки. Едно време с този гъст сок приготвяли бонбони с успокояващ ефект при гърлобол и кашлица. И до днес народните лечители в Англия и Франция приготвят сладък мехлем от корените на ружата срещу възпаления на гърлото.

В Древен Египет приготвяли леки сладкиши като смесвали сока от корените заедно с мед и орехи.

Пухкавите и меки бонбони „Marshmallows” някога са били правени от смесване на сока от корена, яйчен белтък и захар разбити в пухкава каша. В началото на 1800г. в магазините за сладкарски изделия- magasin de bonbons във Франция се появяват първите бонбони ”Marschmallows” ( Marsch- блато и mallow-слез). Много бързо те станали толкова популярни, че сладкарите не смогвали да се справят с големите поръчки. Процедурата, чрез която извличали сока от корените, била бавна и трудоемка и трябвало непременно да се намери по-бърз и икономичен начин за направата на вкусните бонбонки. Сладкарите започнали да правят опити с различни продукти и ето така открили, че сокът може да бъде заместен с царевично нишесте и желатин. Процесът бил ускорен и продукцията се увеличила многократно. По-късно технологията била пренесена в Америка и разработена от Alex Doumak, който през 1948 г. създава и патентова съвременния метод за производство.

Описание

Произхожда от района около Каспийско, Черно море и Източното Средиземноморие. Вирее във влажна почва, богата на соли. Среща се и като културно растение. Бялата ружа е многогодишно тревисто растение което достига до 150 cm височина. Листата са длановидно нарязани, едроназъбени, с дълги дръжки. Цветовете са бледорозови, с 5-листно венче и са разположени на групи в пазвите на горните листа. Плодът е плосък, дисковиден и при узряване се разпада. Цъфти от юни до август.

Употребяеми части

Използват се корените, листата и цветовете.

Корените се изваждат през есента.Предпочитат се корените от двегодишни растения, тъй като имат най-високо съдържание на слузни вещества. Вадят се през февруари – април или през септември – октомври. Корените на едногодишните растения са тънки и не съдържат достатъчно слуз, а тригодишните растения имат вече вдървенели корени с малко слуз.

Още докато са свежи, се обелва външната кора и се нарязват на късове. Листата и цветовете се берат през лятото, по време на цъфтежа и се сушат на сянка.

Активни съставки

Корените съдържат голямо количество слузно вещество (състои се от хексози, пентози, галактуронова киселина, глюкоза и др.) със слабо кисела реакция и добра разтворимост в студена вода. Освен това в корените се съдържат скорбяла, захари, пектин, аспарагин, бетаин, мазнини, танини, минерални вещества и др.

Листата и цветовете съдържат в по-малки количества слуз, етерично масло, каротин, витамин С, минерални соли, а цветът- пигмента малвидин и др.

Използва се в медицината за производството на сиропи за кашлица, хапчета, разтвори за промивка на устната кухина. Лечебните препарати, в които участва имат смекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие.

Лечебни свойства и приложение

Теофраст пише, че сместа от корени на лечебна ружа и вино е считана за изпитано лечебно средство срещу кашлица.
Лечебните свойства на билката се свързват с богатото съдържание на слузни вещества в корените.

Те действат смекчаващо при възпаление на дихателните пътища. Във вода тези вещества набъбват и образуват желатиноподобна слузеста маса, която образува защитна покривка върху възпалените лигавици и предпазва сетивните нервни окончания от дразнещите вещества като намалява кашлечния рефлекс и подпомага оздравителния процес. По подобен начин действа и на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника като я обгръща и изолира от дразнещото действие на храната и солната киселина. Приета през устата, тя е едно от най-добрите средства за активиране перисталтиката на червата при хроничен запек. Трябва да се знае обаче, че приета в малки дози може да даде обратен ефект- като затягащо средство, поради свойството да поглъща течности.

Употреба на корените

Корени -вътрешно се прилагат като чай в комбинация с други билки за лечение на възпаления на дихателните пътища: дразнеща мъчителна кашлица, ларингит с пресипнал глас, фарингит, остър и хроничен бронхит, задух, проблеми в храносмилателната система- стомашна язва, гастрит, хроничен запек, хронични заболявания на бъбреците и пикочните пътища камъни в бъбреците, болезнено уриниране, простатит и др.

Корени-външно под формата на запарка, подсладена с мед или студен извлек се прилагат като гаргара при гърлобол и пресипнал глас, за жабурене при възпалени венци. Като лапи за лечение на разширени вени, абсцеси, циреи, язви рани и други кожни заболявания. Пресният сок и студен воден извлек от корни и листа се ползват като успокояващо средство за суха кожа или се правят компреси при възпаление на очите и раздразнена кожа, слънчево изгаряне, суха коса, маска за лице, за лечение на псориазис.

Листата и цветовете под формата на чай се използват за лечение на кашлица, болно гърло, ларингит, бронхит. Те имат по-ниско съдържание на слузни вещества, но лекуват много успешно заболявания на дихателната система.

Компреси за освежаване на кожата.
2 супени лъжици корени от ружа се накисват в 250 ml студена вода. След 1 час течността се прецежда и се използва за компреси.

 

Сродни публикации