Лек автомобил е блъснал диво прасе край българо-румънската граница » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Лек автомобил е блъснал диво прасе край българо-румънската граница

Акценти

  • Блъснатото животно е преместено от пътя, загробено е и е направена дезинфекция на мястото

Взети са проби от животното, а резултатите о тях ще са готови в сряда.

Нов случай на ударено от лек автомобил диво прасе е бил регистриран в близост до българо-румънската граница. Инцидентът се е случил на 2 август 2019 г. около 22:40 час. Той е станал на границата между селата Дуранкулак и Ваклино на около 500 м от предишния подобен случай.

От блъснатото животно е взета проба за африканска чума. Очаква се резултатът да стане ясе в сряда.

Информацията за случая е потвърдена от д-р Борислав Каменов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич и председател на Областната епизоотична комисия.

Горски служители и специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич са посетили мястото на инцидента в 23:00 часа същата вечер. Блъснатото животно е преместено от пътя, загробено е и е направена дезинфекция на мястото.

В случай, че пробата бъде потвърдена като положителна горските служители следва да спазят специални разпоредби за действие с цел превенция и неразпространение на заразата.

Направено е и претърсване на местността Зеленка, където миналата година бе установен случай на африканска чума по дивите прасета. При инспекцията е установено, че преградната стена на Зеленка е имала много пробойни. Оградата е била поправена, а към момента са установени само две пробойни. Предполага се, че те са причинени от язовци.

 

Сродни публикации