Леко увеличение има при средната цена на пилешкото месо спрямо предходната седмица » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Леко увеличение има при средната цена на пилешкото месо спрямо предходната седмица

Акценти

  • Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,43 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата остава най-висока във Велико Търново (1,45 лв./кг)

През периода 31 юли – 7 август 2019 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо в страната като цяло са около или малко над нивата от предходната седмица.

Само при средната цена на дребно на охладено пиле в малките магазини се отчита седмично намаление.

Пиле-замразено

Цените на едро на замразеното пиле са в границите от 3,25 лв./кг (Ямбол) до 4,50 лв./кг (Силистра). В седем от областите е налице леко увеличение на стойностите на седмична база с между 0,2% и 3% (София). В други четири цените се понижават с до 1,2% в Кърджали. Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 4,00 лв./кг, с 0,3% над нивото от предходния седмичен период.

Цената на дребно на замразено пиле в големите търговски вериги (ГТВ) остава 4,80 лв./кг. По области, продуктът се търгува в ГТВ на цени от 4,39 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Хасково) до 5,30 лв./кг (Разград), без седмични отклонения по области.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,80 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,52 лв./кг в Ямбол.

Предлагането на дребно на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия интервал от 4,55 лв./кг (Варна, Велико Търново и Габрово) до 5,25 лв./кг (Разград). При липса на седмични колебания по области средната стойност за страната в ДТО се задържа на ниво от 4,86 лв./кг.

Маржът между цените на замразеното пиле на едро и на дребно в по-малките търговски обекти е 0,86 лв./кг. Разликата в тази посока продължава да е най-висока в Ямбол (1,35 лв./кг).  Цените на замразеното пиле в по-малките магазини са средно с 1,3% над тези в големите търговски вериги.

Пиле – прясно, охладено

През изтеклия седмичен период цените на едро на охладеното пиле са в диапазона от 3,85 лв./кг във Велико Търново до 5,27 лв./кг в Русе. В област Русе се наблюдава незначително седмично понижение на цената с 0,2%. То не се отразява на средната стойност за страната и тя остава непроменена – 4,69 лв./кг.
В големите супермаркети продуктът се търгува в диапазона от 4,69 лв./кг (Разград) до 5,39 лв./кг (Кюстендил). В шестнадесет от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -11,3% (Разград) до +15,8% (Пловдив). Средната цена на дребно за страната на охладеното пиле в ГТВ е 5,09 лв./кг, с 1,6% по-висока на седмична база.

През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,40 лв./кг по-висока от тази на едро. Разликата достига до 1,24 лв./кг във Велико Търново. В три области продуктът се предлага с до 0,28 лв./кг (Русе) по-евтино в ГТВ отколкото на едро.

В по-малките магазини цените на охладеното пиле са в диапазона от 4,68 лв./кг в Русе до 5,35 лв./кг в Благоевград, Плевен и Шумен. Изменения на цените на седмична база се наблюдават в четири области. В три от тях продуктът поевтинява с до 3,9% (Благоевград). Във Варна леко поскъпва – с 1% . В резултат, средната стойност за страната се понижава с 0,4%, до 5,12 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,43 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата остава най-висока във Велико Търново (1,45 лв./кг). В четири области продуктът се предлага с до 0,59 лв./кг (Русе) по-евтино в ДТО отколкото на едро.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 0,6% по-висока от тази в големите търговски вериги.

 

За автора

Сродни публикации