Легализират сиренето по сергиите » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

Легализират сиренето по сергиите

Фермерите вече ще могат да продават сирена и други млечни продукти на пазара, предвиждат промени в наредбата за директните доставки. Те са одобрени от ЕК и в близките дни ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник“.

Досега подобни продажби бяха забранени извън регистрирани търговски обекти, каквито са магазините. Условието е фермерите да се снабдят с мобилни хладилни витрини, което е нещо ново за страната ни, съобщава в. „Преса“.

Те ще се регистрират като подвижни обекти за търговия на дребно. Като ремарке ще се закачат на автомобила, с който фермерът превозва стоката си до пазара. Промените в наредбата регламентират и мобилните мандри, които ще се движат заедно със стадото. По този начин високо в планината ще се правят сирена и кашкавали, които по-късно ще се преместват в помещения за доузряване. Отстъпката се прави само за овче, козе и биволско мляко, което преди преработката трябва да се пастьоризира.

Това обясни Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“.

Консултантската фирма участва в разработването на българо-швейцарски проект. В неговите рамки ще бъдат подпомогнати най-малко 30 ферми, които произвеждат и продават качествени млечни продукти, месо, яйца, мед. Идеята е да се организират фермерски пазари в София, Монтана, Троян и Карлово. В Швейцария например, са регистрирани 550 вида сирене по уникални рецепти на малки планински ферми и това са най-успешните експортни млечни продукти.

Според досегашните правила фермите имаха право да продават директно продукцията си само в областта, в която работят. Измененията на наредбата позволяват те да предлагат стоката си в съседната област.

 

Сродни публикации