Акценти
- Лалеманцията изисква умерено азотно торене – 4-5 кг/дка N (а.в.)
ЛАЛЕМАНЦИЯТА СЪЩО Е ПОДХОДЯЩА ЗА БИОГОРИВО
Лалеманцията има стара история в нашето земеделие. Още през 30-те години на миналия век в страната са изпитвани чуждестранни сортове от тази култура в Павликенската опитна станция. През този период тя получава известно стопанско разпространение у нас. Най-големи площи достига през 1943-1944 г. (съответно 3661 дка и 3804 дка). След това експериментална работа е изведена през периода 1999-2000 г. в опитното поле на Института по растителни и генетични ресурси в Садово. Стимул за това даде и прогнозата на редица учени, че в близките десетина години традиционните минерални масла, използувани за технически цели, ще бъдат заменени с екологично по-чистите масла от растителен произход и най-вече започналото и у нас производство на биодизел.
От рода Лалеманция са известни 4 вида. От тях само един е културен, а именно Иберийската лалеманция (Lallemantia iberica F. et M.)