Лабораторни резултати потвърдиха нови случаи на АЧС » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Лабораторни резултати потвърдиха нови случаи на АЧС

Акценти

  • На 25 февруари 2019 г. в землището на село Каблешково на територията на общ. Тервел беше намерено заразено с АЧС мъртво диво прасе

Заразени животни са открити в землището на Държавното ловно стопанство „Каракуз“

Потвърдени са нови случаи на зараза с вируса на АЧС. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обявиха, че става въпрос за диви свине, открити в землището на Държавното ловно стопанство „Каракуз“, област Силистра. На 6 март 2019 г. са взети проби и са изпратени за изследване от Националната референтна лаборатория в София.

Заразените прасета са открити в резултат на претърсване на региона. Обходни дейности и  претърсвания бяха разпоредени със заповед на изп. директор на БАБХ, издадена на 25 февруари 2019 г.

На 25 февруари 2019 г. в землището на село Каблешково на територията на общ. Тервел беше намерено заразено с АЧС мъртво диво прасе. В непосредствена близост до този район се намира и „Каракуз“.

Създадени са инфектирана и буферна зони. Те обхващат територии от областите Добрич, Силистра и Варна, и включват населените места, определени със заповеди № РД 11-427/25.02.2019 (26.2.2019г.) г. и № 11-322/13.02.2019 г. (13.2.2019г.)

За извършването на контрол и с цел ликвидиране на заболяването се изпълняват редица мерки. Извършват се постоянни клинични прегледи за АЧС при домашните животни. Разпоредено е вземането на проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине. Това е част от изпълнението на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България.

В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии. В тях вземат участие областните дирекции по безопасност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации (включително в рамките на Ловните съвети).

Необходимо е прасетата в стопанства „заден двор“ да се отглеждат затворени и при засилени мерки за биосигурност. Те не трябва да имат контакт с диви свине. Неспазването на изискванията за биосигурност може да доведе до пренасяне на заразата от дивите към домашните прасета.

 

Сродни публикации