Къща за гости беше заключена за проверка » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Къща за гости беше заключена за проверка

Акценти

  • Необходимо е да се направи проверка на служителите на Държавен фонд „Земеделие“

Обектът е на вече бившата тъща на Янаки Червеняков.

Продължават дискусиите във връзка с къщите за гости и проверките заради тях. През почивните дни гост в предаването „Тази неделя“ по БиТиВи беше Мирослав Найденов. Той беше министър на земеделието в първото правителство на Бойко Борисов.

Според него е необходимо да се направи проверка на служителите на Държавен фонд „Земеделие“. Причината за това е, че голяма част от тях са съдействали като консултанти на фирмите, които са кандидатствали по европейски програми. Трябва да се проверяват документите още при подписването и така ще може да се установи конфликт на интереси.

Мирослав Найденов обясни още, че за 7 годишен период по програмата „Развитие на селските райони“ са предназначени 2,5 млрд.евро. За директните плащания пък сумата е 5 млрд. евро, което общо прави 7,5 млрд.евро.

В предаваенто беше излъчен репортаж за проверка в село Уляново. Там къщата за гости, която трябваше да бъде инспектирана беше заключена, а достъп до тези обекти трябва да има ежедневно. Проверката беше отложена за понеделник.

Стана ясно, че тази къща за гости е трябвало да бъде проверена след подаден сигнал за конфликт на интереси с вече бившия служител на ДФЗ Янаки Червеняков. Къщата е регистрирана на името на вече бившата му тъща. Тази година през месец април Червеняков за трети път беше уволнен от ДФЗ.

След видяното Мирослав Найденов коментира, че репортажът ясно показва какво се случва. Това не е изолиран случай, а при бюджет по програмата в размер на 7,5 млрд. евро злоупотребите никак не са малко.

От предаването стана ясно още, че нарушенията следва да се плащат от бенефициентите, а не от данъкоплатците.

 

Сродни публикации